SALT LAKE CITY - a city within a city (Συμμετοχή σε κλειστό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό).

Ο διαγωνισμός έγινε κατόπιν πρόσκλησης και αφορούσε μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη, της τάξης των 40,000τ.μ., μικτής χρήσης που να συνδυάζει κατοίκηση, εργασία και αναψυχή. Ζητούμενο ήταν να προταθεί το «concept» της όλης ανάπτυξης, μέσα από την διαμόρφωση ενός «masterplan». Γι αυτό και τα σχέδια έμειναν στα αρχικά στάδια επεξεργασίας της όλης σύνθεσης. Η όλη προσπάθεια, επικεντρώθηκε στο να αποδοθεί κυρίως το περιβάλλον που επιδιώξαμε να δημιουργηθεί στο έργο.

Το τεμάχιο είναι πολύ κοντά στην περίμετρο του Αστικού Κέντρου της Λάρνακας και έχει, από κάποιο ύψος και πάνω, πανοραμική θέα προς τη Θάλασσα και την λίμνη της Αλυκής, αφού βρίσκεται αναμεταξύ τους. Δώσαμε σημασία ούτως ώστε ο συνδυασμός, της κατοίκησης, της εργασίας και της αναψυχής, να εμπλουτιστεί με όσο το δυνατό περισσότερες επιμέρους χρήσεις χρειάζονται, προκειμένου ο ένοικος να μπορεί ζήσει αυτόνομα σε αυτόν τον μικρόκοσμο, σε αυτή την «πλήρη γειτονιά», χωρίς να υποχρεώνεται σε μετακινήσεις.

Στόχος μας, το 8-8-8, 8 ώρες εργασίας, 8 ώρες αναψυχής και 8 ώρες ύπνου, να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν στο μεγαλύτερο βαθμό.Η ανάπτυξη διασπάται σε επιμέρους κτιριακούς όγκους, οι οποίοι «συνομιλούν» μεταξύ τους, διαμέσου υπαίθριων χώρων κοινωνικού χαρακτήρα (πλατείας, κήπων, παιγνιδιών και καθιστικών), προκειμένου να δημιουργηθεί γειτονιά. Τα κτίρια ανυψώνονται σε πιλοτί και το έδαφος αφήνεται ελεύθερο για να δημιουργηθεί ένα εκτενές «πολυλειτουργικό πάρκο», που να καταλαμβάνει ολόκληρο το ισόγειο, για την άθληση, την βόλτα, την ξεκούραση και την αναψυχή των ενοίκων.

Κύριο μέλημα μας, ήταν το συγκρότημα να λειτουργήσει ως ένας «πόλος έλξης» επισκεπτών, έτσι ώστε να ΜΗΝ δημιουργηθεί «γκέτο». Γι αυτό τον λόγο, οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, και τα καταστήματα - τα οποία θα δέχονται και κοινό εκτός του συγκροτήματος – τοποθετούνται συνδεδεμένα με φυτεμένες γέφυρες ψηλά, στον 6ο όροφο, προκειμένου από εκεί οι επισκέπτες να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία: να γευματίζουν, να ψυχαγωγούνται και να κάνουν τα ψώνια τους απολαμβάνοντας, μέσα από διαδρομές πρασίνου, την εξαιρετική θέα της Θάλασσας και της λίμνης της Αλυκής.

Η κατεύθυνση των επιμέρους κτιριακών όγκων γίνεται με τρόπο που να αξιοποιούνται οι καλύτερες θέες για όλους τους ενοίκους που εργάζονται ή κατοικούν σε αυτούς. Το ένα κτίριο δεν παρεμποδίζει το άλλο. Η χωροθέτηση τους αφήνει ανεμπόδιστη τη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.























Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (Πρώτος Έπαινος σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό).

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ στις Αλυκές Λάρνακας (Συμμετοχή σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό).

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ (Συμμετοχή σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό)

ΛΥΚΕΙΟ ΔΑΣΟΥΠΟΛΗΣ στη Λευκωσία (Συμμετοχή σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό).

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΡΙΣΤΟΚΥΠΡΟΥ (Λευκωσία, Κύπρος).

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ (Λάρνακα, Κύπρος).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ (Πρώτο Βραβείο σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό).

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ (Λάρνακα, Κύπρος).

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ (Πρώτος Έπαινος σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό)

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ (Κίτι, Λάρνακα).