ARMON

Δημοτικά Γραφεία Λεμεσού

(συμμετοχή σε διαγωνισμό)

Το σκεπτικό:

Η λειτουργική ενότητα του Δημοτικού Μεγάρου είναι ίσως ο σημαντικότερος δημόσιος χώρος της πόλης, αφού εκεί συγκροτούνται, σχεδιάζονται και δρομολογούνται τα κοινά τοπικά δρώμενα, ένας χώρος που ανήκει και αναφέρεται στον κάθε κάτοικο της πόλης.

Επομένως η σημασία του δεν έχει να του προσδώσει μόνο συμβολικό χαρακτήρα και φυσιογνωμία μέσα στον αστικό ιστό, αλλά και χρηστική λειτουργία ως ο κοινός τόπος συνάντησης των κατοίκων, έτσι που να λειτουργεί ως τοπόσημο στον πολεοδομικό και κοινωνικό ιστό της πόλης.

Η μελέτη αφορά προσθήκη νέου κτιρίου στο ήδη διαμορφωμένο τοπίο του Δημοτικού Μεγάρου στην παλιά πόλη της Λεμεσού. Το νέο κτίριο χρειάζεται να συνδιαλεχθεί με τα δύο υφιστάμενα αξιόλογα κτίρια, που διαφέρουν χρονολογικά μεταξύ τους, και να διαμορφωθεί μια τριλογία στην οποία η κάθε μονάδα να διατηρεί την υπόσταση της και να αναδεικνύει την εποχή της. Παράλληλα, το νέο κτίριο θα πρέπει να εντάσσεται στον ιστό της παλιάς πόλης της Λεμεσού με την ιδιαίτερη κλίμακα και το χαρακτήρα της.

Το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Μεγάρου, με αξιόλογες όλες τις όψεις του, προδιαθέτει για την δομή του όγκου και του τρόπου λειτουργίας του νέου κτιρίου: το νέο κτίριο να υποτάσσεται στην αυτονομία του Δημοτικού Μεγάρου, να διαμορφωθεί με τρόπο που να αναφέρεται σ’ αυτό και να προκαλεί την περίοπτη προβολή του ιστορικού κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα να διευρύνει και να αναδεικνύει τον πλατειακό χώρο μπροστά από αυτό. Ο εργαζόμενος, ο επισκέπτης ή ο περαστικός να έχει ελεύθερη οπτική επαφή με το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Μεγάρου και να μπορεί πλέον να το αντιληφθεί στο σύνολο του και όχι μόνο μετωπικά όπως συμβαίνει σήμερα.

Η ιδέα:

Ένας συμπαγής όγκος εισέρχεται στον διάλογο δύο άλλων όγκων. Οι τρεις συμπαγείς όγκοι δημιουργούν ένα σύνολο που τοποθετείται σε ένα ενιαίο δάπεδο. Το δάπεδο διαμορφώνεται και απλώνεται σαν ένα χαλί κάτω από τους τρεις όγκους και στη συνέχεια ανασηκώνεται για να περιγράψει και να μορφοποιήσει το νέο κτίριο.

Το νέο κτίριο, στη βάση του, υποχωρεί με κατεύθυνση την πρόσοψη του Δημοτικού Μεγάρου, για να αφήσει ελεύθερη την οπτική προς αυτή και να διευρύνει την πλατεία.

Ακολούθως ελίσσεται και διατρυπιέται για να επιτρέψει φυγές προς το ιστορικό κτίριο και να δώσει προσβάσεις από τους δύο δρόμους, μπροστά και πίσω. Δημιουργείται έτσι, μια διαμπερής κίνηση πλαγίως του Δημοτικού Μεγάρου.

Στη κορυφή του, το νέο κτίριο διατέμνεται και δημιουργεί εξωτερικό χώρο εκτόνωσης με περίοπτη θέαση του Δημοτικού Μεγάρου.